Categorie├źn
DESIGN AND INVESTING

MEER WEBSHOPS DAN GEWONE WINKELS

Aan het einde van 2015 zal het aantal webwinkels voor het eerst groter zijn dan het aantal fysieke winkels. Als het huidige groeitempo aanhoudt, zullen er eind dit jaar een kleine 100.000 webshops zijn, terwijl Nederland ongeveer 95.000 fysieke winkels telt. Dat schrijft De Volkskrant op basis van een schatting van Casengo, dat jaarlijks de Webwinkel Monitor uitbrengt.

Brancheorganisatie Thuiswinkel.org komt met een aanzienlijk conservatievere schatting van ruim 50.000 webwinkels. Het telt alleen webshops mee die een inschrijving hebben bij de Kamer van Koophandel. Ook kleine webshops van fysieke winkels worden niet meegeteld. Inclusief deze kleine webwinkels rekent echter ook Thuiswinkel.org op een omslag in 2015.

Qua omzet blijven webwinkels nog ver achter bij hun fysieke tegenhangers, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau GfK. Van elke euro die Nederlanders in 2014 uitgaven aan producten als kleding, elektronica en speelgoed, werd slechts 10 cent online uitgegeven. Voor diensten als reizen en verzekeringen was dat 18 cent.

BRON FD