Categorie├źn
DESIGN AND INNOVATION

Dieter Rams ’10 Principles of Good Design’ aangepast aan de wereld van nu

Dieter Rams, de legendarische hoofdontwerper van Braun, maakte zich eind jaren zeventig ongerust over hoe de design professie zich ontwikkelde en kwam tot 10 designprincipes voor goed design. Op de website FastCoDesign.com heeft redacteur Suzanne LaBarre deze als inspiratie genomen voor de beschrijving van 10 nieuwe principes. En slaagt daar heel goed in. Met name omdat zij design in een veel bredere context plaatst dan alleen het productontwerp waar Rams voornamelijk op doelde.

Systeemdenken

LaBarre verwijst bijvoorbeeld naar systeemdenken en politieke bewustwording als belangrijke onderdelen van vormgeving. Het zal het designvak er niet makkelijker op maken, maar wel volwassener en interessanter. En als design weer het fundament is voor de ontwikkeling van succesvolle ‘private merken en publieke werken’ is het niet meer dan logisch om dat denken ook door te trekken naar die werelden.

Merk design

Ik heb zelf de laatste jaren veel nagedacht over met name merkenbouw in het begin van de 21ste eeuw: een era van transparantie en transformatie. Daar is een zeer praktisch management model uitgekomen dat niet uit gaat van groei, maar van balans. En waarbij ook voortgang (of nog liever vooruitgang) gemeten kan worden. Ik zoek overigens nog een manier om dit verder in praktijk en theorie verder te onderzoeken en te toetsen. Suggesties zijn altijd welkom.

Voor wie het artikel van Suzanne LaBarre wil lezen: je vindt het hier.

En voor de liefhebber hieronder een paar van de iconische ontwerpen van Rams.

 

 

 

Uitgelichte Foto: Dieter Rams at work at Braun, circa 1970s. Photo by Abisag T├╝llmann