Categorieën
DESIGN AND INNOVATION

Futurist Kevin Kelly over artificiële intelligentie

‘Technology futurist’ Kevin Kelly – het FD wijst dit weekend een artikel aan hem – loopt al een tijdje mee. Hij was in de jaren tachtig een internet pionier van het eerste uur via het online platform The Well. Ook was hij medeoprichter van het blad Wired in 1993. Hij heeft inmiddels diverse boeken, onder andere ‘De wil van technologie‘, op zijn naam staan over de digitale transitie die onze wereld de laatste decennia zo sterk heeft veranderd. In zijn nieuwste boek ‘ The Inevitable’ somt Kelly twaalf trends op die onontkoombaar zijn en hoe we daar als mensheid mee om kunnen gaan, zoals bijvoorbeeld door te verslimmen, remixen, en filteren.

Optimisme

Kelly is enerzijds een technologie-optimist, die denkt dat kunstmatige intelligentie (lees robots) ons leven zullen vermakkelijken en verbeteren. Anderzijds is toch ook hij verbaast hoe snel wij onze ijdelheid hebben laten winnen van ons recht op privacy. Reden waarschijnlijk ook waarom hij een voorstander is van eigen regie nemen over onze data.

Er is alle reden om de kennis van Kelly niet te onderschatten en met hem dus optimistisch te zijn over de toekomst. Hij is immers één van de meest vooraanstaande denkers op dat gebied. Maar ook hierbij is enige relativering geboden: hij voorspelde namelijk ook in 2006 dat Google niet zou overleven!

Moraliteit

Ik bezit niet de dieptekennis die nodig is om mij hier aan voorspellingen te wagen, maar één ding weet ik wel zeker: bij exponentieel groeiende artificiële technologie hoort ook exponentieel groeiende menselijk moraliteit. En aangezien de geschiedenis ons leert dat we wat dat betreft als soort een langzame ontwikkeling doormaken, ben toch voorlopig maar voorstander van een publiek ‘gecontroleerde’ groei van technologie. Al ben ik realist genoeg om te onderkennen dat er in grote delen van de wereld, met de woonplaats van Kelly San Francisco en Silicon Valley voorop, de markt het huidige tempo bepaalt.

Wil je meer weten over Kelly, lees dan het artikel van Gerben van der Marel in het FD.