CREATIVITEIT

[vc_row][/vc_row][vc_column][/vc_column][agni_image img_url=”2246″][vc_column_text]

Source: CI  3 |  Office for Creativity and Innovation

[/vc_column_text][agni_heading heading=”CREATIVITEIT. WAT IS HET EN WAT KAN JE ERMEE?”][vc_column_text]Het meest simpele antwoord zou zijn: alles. Ga maar na, we zijn als mensheid continue bezig met dingen bedenken, vernieuwen, veranderen, ontdekken. Elk kind dat geboren wordt is een creatieve energie, die ongekend is. En uiteindelijk kan je alles met creativiteit, of beter gezegd: zonder kunnen we niets. Zo simpel is het.

Autonoom of toegepast?

Maar dat gezegd hebbende, zal ik toch proberen een en ander wat pragmatischer te duiden. En voor het gemak ga ik dan maar even uit van de betekenis ‘maken’ van het Latijnse creare. Ik zie creativiteit toch voornamelijk als het maken van iets van waarde. Dat kan culturele, sociale of economische waarde zijn. Of een combinatie natuurlijk. In de basis zijn er twee vormen te onderscheiden: een autonome vorm, die we meestal voor het gemak als kunst of artisticiteit bestempelen. En een toegepaste vorm; denk aan media, entertainment en vormgeving in de meest brede zin van het woord. Mijn ‘werkwereld’ (of zo u wilt carrière) valt tot op heden voornamelijk in de laatste categorie. En aangezien deze site bedoeld is om een inkijkje te geven in die wereld, hou ik het dus daar ook bij . Hoezeer autonoom creëren mij ook (steeds meer) aan het hart ligt.

Creatieve industrie

Feitelijk zou je kunnen zeggen, dat ik mij in mijn hele werkzame leven mij begeef in de zogenoemde creatieve industrie. Niet dat ik me dat ook maar een moment besefte, als werktekenaar bij een drukkerij. Als beginnend vormgever bij een regionaal dagblad. Of als creatief directeur in de marketing-communicatiesector. Dat kon ook eigenlijk niet, omdat ‘de creatieve industrie’ pas in 2003 ontstond. Toen installeerde het kabinet Balkenende het zogeheten Innovatieplatform. Vertegenwoordigers uit bedrijfsleven, onderzoek en onderwijs moesten plannen opstellen, die mee konden helpen aan de versterking van de concurrentiepositie van Nederland. Dus toen ik in 2004 een overstap maakte van ‘marcom’ naar ‘innovatie’ was ik meteen één van de eerste zelfstandige adviseurs voor en van die industrie.

Socio-economische waarde

Hoewel ik nog steeds zo nu en dan een verzoek om mee te helpen een ‘merk (uit) te bouwen’ honoreer, besteedt ik de meeste tijd aan het integreren van creativiteit in het publieke domein. Met name de laatste jaren in het onderwijs en de zorg. Simpelweg, omdat kennis en kunde rondom toegepaste creativiteit daar schaars is en tegelijkertijd hard nodig. Ontwerpdenken, verbeeldingskracht en het vermogen om strategische verhalen te vertellen zijn de gereedschappen van de creatieve professional. En dus ook van mij. Dat ik daarbij ook van waarde ben om maatschappelijke issues mee te helpen oplossen, zorgt alleen maar voor meer plezier in het werk.[/vc_column_text][vc_row][vc_column][vc_empty_space][agni_button size=”block” alignment=”right” value=”IK WIL WEL WETEN WAT TOEGEPASTE CREATIVITEIT VOOR MIJN ORGANISATIE KAN BETEKENEN”][/vc_column][/vc_row]